Sluiten

Trek aan mijn bel

Neem contact met mij op via onderstaand formulier. Je kunt me ook een e-mail sturen of bellen op 06 24 20 75 11.

Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Er ging iets verkeerd tijdens het verzenden van het formulier. Probeer het nog een keer.
Klantverhalen
/
De Duurzame Oplossing

De Duurzame Oplossing

De Duurzame Oplossing

Een high-performance IT-team

Mark Tiele Westra
Teamleider IT / De Duurzame oplossing
Leestijd
5
min
Datum
November 8, 2023
Lange versie
Mand!

Van individuele IT-Talenten tot een hecht team.


Mark Tiele Westra was een van de allereerste teamleden die Mark Eikema als Back End Developer aannam in maart 2023, toen de IT-afdeling nog in de kinderschoenen stond. “We waren allemaal nieuw,” herinnert Mark Tiele zich. “Al snel vulde Mark de overige vacatures in, en in april 2023 kon het gloednieuwe IT-team eindelijk écht van start gaan. Niemand kende elkaar, en de verwachtingen waren hooggespannen.”

Inmiddels draait het team al meer dan een half jaar. “Als je acht eigenwijze IT-mensen in een hok zet, is het absoluut niet vanzelfsprekend dat het ook een team wordt. Dan moet je als leider goed observeren hoe het gaat, en bijsturen. Een van de eerste initiatieven die Mark daarom introduceerde, was het ‘één-op-één’ gesprek. Hij voerde regelmatig persoonlijke gesprekken met verschillende teamleden, wandelend of gewoon een half uur zittend. Hij peilde hoe iedereen zich voelde, wat hun perspectief was en hoe ze dachten dat dingen beter konden. Deze feedback van alle teamleden gebruikte hij om het team verder te vormen.”

Norming, storming, performing

Agile werd de gekozen werkwijze, zowel binnen het IT team als daarbuiten. Sinds een tijdje ‘sprint’ ook de R&D afdeling mee, waardoor ze sneller hun onderzoeken en nieuwe rekenmodellen opleveren. “Het was Mark die ze daartoe inspireerde,” vertelt Mark Tiele. “Onder zijn begeleiding maakten we als IT-team diverse architectuurkeuzes. We stemden bijvoorbeeld de technologie stack af, waarbij we besloten met Python te werken in de AWS-cloud. Misschien nog wel belangrijker was dat we afspraken maakten over hoe we gingen samenwerken. We besloten te werken volgens de sociocratische besluitvorming. Hierbij werk je samen op basis van consensus door bezwaren te minimaliseren in plaats van volledige overeenstemming te vereisen.” Mark Tiele is blij dat Mark bij de start zo’n stevige basis heeft gelegd. “Hierna konden we knallen, en groeiden we uit tot een high-performance team dat hoogwaardige code produceerde.”

Kwaliteit versus resultaat

Een high-performance IT-team. Dat klinkt als de droom van iedere manager en stakeholder. Wat betekent dit concreet en is dat ook voor de IT-teamleden een feestje? Want het snel ontwikkelen van veel code is één ding, maar is deze code ook van hoge kwaliteit?

Het vinden van de juiste balans tussen snel en goed speelde ook binnen De Duurzame Oplossing en het IT-team. “Mark begrijpt deze druk vanuit het bedrijf maar al te goed. Soms moet je gewoon leveren, zeker als er belangrijke demonstraties zijn en er veel op het spel staat. Dan zei ik altijd tegen hem: ‘If you go well, you go fast.’ Dit principe heb ik niet zelf bedacht, maar het is van Uncle Bob, oftewel Robert C. Martin, een icoon op het gebied van softwareontwikkeling. Het ontbrak lange tijd aan vakethiek in de ICT-wereld, waardoor code vaak zonder duidelijke normen en waarden werd geschreven, wat leidde tot problemen en onbruikbare code die veel geld kostte. Dat moesten we bij De Duurzame Oplossing natuurlijk voorkomen. En dus hebben we dat ook getracht te doen, natuurlijk hier en daar met de nodige discussies. “

“When I see that, I think: ‘that can much better, hè?’”

Het platform ikwoonbeter.nl wordt in fasen ontwikkeld. Ook de verschillende doelgroepen en haar gebruikers worden in fasen toegelaten, en met deze wordt er vaak in co-creatie gewerkt aan de doorontwikkeling. De wensen van de doelgroep goed in kaart brengen helpt om de software nog beter aan hun wensen aan te laten sluiten. Op korte termijn wordt het platform ook voor het grote publiek ontsloten. Mark Tiele haalt nog steeds inspiratie uit hoe Mark de zaken in de beginfase heeft aangepakt. “Mark houdt nauwlettend in de gaten wat er gebeurt, heeft een scherp gevoel voor de processen die zich afspelen en schrikt niet terug om in te grijpen als dat nodig is. Dit doet hij op een speelse en open manier, waarbij de communicatielijnen altijd open blijven. Hij blinkt uit in het identificeren van kansen en obstakels, en hij weet mensen mee te krijgen. Het staat ook op zijn LinkedIn-profiel: “When I see that, I think: ‘that can much better, hè?’”. Hij denkt het, ziet het en regelt het daarna gewoon. Het is daarnaast ook gewoon een prettig persoon om erbij te hebben, iemand met oog voor de mens en emoties.”

Want de emoties kunnen soms best hoog oplopen als je samen binnen korte tijd iets moois moet neerzetten. Mark Tiele benadrukt dat Mark ook goed kan omgaan met weerstand binnen het team en voor iedereen een fijne werkcultuur probeert te creëren.  "Mark is lekker zichzelf en durft zijn persoonlijke verhalen te delen. Daardoor kruipen anderen ook uit hun schulp. Middels veel losse, informele gesprekken brengt hij de weerstand in kaart, begrijpt de verschillende standpunten en bedenkt originele oplossingen waarbij iedereen aan zijn trekken komt."

Echte leiders dienen het team

"Veel interimmers vechten als eerste voor hun eigen belang. Mark niet. Die ziet gewoon wat er gedaan moet worden. Toen hij zag dat ik ook wel passend was voor de rol die hij zelf had, zette hij een stap naar achter en mocht ik aan de slag. Dat doen alleen echte leiders, die dienen het team."
Mark Tiele heeft inmiddels Mark's rol overgenomen als Information Technology Team Lead. Ondertussen is Mark Eikema vanwege een zwangerschapsverlof weer tijdelijk terug bij De Duurzame Oplossing, nu in de rol van interim product owner.

Over Mark Tiele Westra

Mark Tiele Westra is Information Technology Team Lead bij De Duurzame Oplossing. Hij heeft een achtergrond in filosofie en heeft gewerkt in de energiewereld, waar hij zelfs als woordvoerder heeft gefungeerd voor kernfusieonderzoek als mogelijke nieuwe energieoplossing. Hij heeft ervaring opgedaan in verschillende landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, en heeft gewerkt aan internationale projecten, met name in de water- en de non-profitsector. Zijn betrokkenheid bij initiatieven zoals het trainen van 200 mannen in Liberia om waterputten aan te leggen, illustreert zijn toewijding aan maatschappelijke en duurzaamheidsdoelen. Mark Tiele heeft vaak in kleine, slagvaardige teams gewerkt, wat goed bij zijn aanpak past.

Over De Duurzame Oplossing

De Duurzame Oplossing is een veelbelovende start-up uit Leeuwarden. Hun platform ikwoonbeter.nl heeft als missie om mensen te helpen hun gedrag en hun woningen te optimaliseren voor een duurzamere toekomst. Of je nu wilt verduurzamen door je gedrag aan te passen of je huis te verbeteren, dit platform biedt de nodige informatie en rekenmodules om je te begeleiden. Het platform is onafhankelijk en biedt lidmaatschapsmogelijkheden, waardoor het een soort consumentenbond voor duurzaamheid wordt. Het plan is om dit initiatief ook via gemeenten en bedrijven te verspreiden, vooral gezien de doelstellingen van gemeenten om iedereen voor 2050 van het gas af te halen.

Mark Tiele Westra
Teamleider IT / De Duurzame oplossing

Mark Tiele Westra is Information Technology Team Lead bij De Duurzame Oplossing. Hij heeft een achtergrond in filosofie en heeft gewerkt in de energiewereld, waar hij zelfs als woordvoerder heeft gefungeerd voor kernfusieonderzoek als mogelijke nieuwe energieoplossing. De Duurzame Oplossing is een veelbelovende start-up uit Leeuwarden. Hun platform ikwoonbeter.nl heeft als missie om mensen te helpen hun gedrag en hun woningen te optimaliseren voor een duurzamere toekomst. Het platform is onafhankelijk en biedt lidmaatschapsmogelijkheden, waardoor het een soort consumentenbond voor duurzaamheid wordt.

Klantverhalen die je misschien ook interessant vindt!

No items found.
Lees
verhaal

Wat anderen zeggen: 👍

Als interim Product Owner heeft Mark [...] een brede, strategische blik, is creatief en flexibel in zijn inzet en doet wat nodig is. Ook als dat verder gaat dan de opdracht. Met aandacht voor het team én de klant, kijk ik terug op (weer) een fijne samenwerking.

Nynke van der Wal
HR manager @ Motivo

Mark bewoog zich met gemak tussen diverse rollen; van Agile coach en product owner, tot het opzetten van onze complete IT-afdeling - een afdeling die nu een van de ruggengraten van ons bedrijf is, en waarvoor wij hem dankbaar zijn dat hij ons hierop heeft gewezen. Hij laat een onuitwisbare indruk achter. Zijn gevoel voor humor, gecombineerd met een diepe professionele kundigheid, maakte hem een onmisbaar lid van ons team.

Jorrit Jouwsma
Technisch Directeur @ De Duurzame Oplossing

"[Ik heb] intensief met Mark mogen samenwerken. In zijn rol als Product Owner was Mark een strategische denker met veel kennis en de kracht om zich te verplaatsen in een bepaalde klant of product. Mark is een aanjager van de Agile methodiek. Hij doorziet een proces snel, analyseert de verbeterpunten en pakt de aanpassing vervolgens met beide handen aan. Zijn drive en positieve mindset werken aanstekelijk. Hij is oprecht en gedreven vanuit passie."

Daan Gönning
Operationeel directeur en eigenaar @ Doop

“Ik hou van Mark. Hij brengt ontzettend veel positiviteit en ‘drive’ met zich mee. Mark is scherpzinnig en houdt ook anderen scherp. Hij zet (ogenschijnlijk moeiteloos) zijn tanden in complexe materie.”

Sjoerd Nijland
Agile and Scrum Guru @ Serious Scrum

“Mark heeft een diepe indruk bij mij achtergelaten. Hij is talentvol, toegewijd en vooral een positieve aanjager! Hij heeft een passie voor het verbeteren van processen en het professionaliseren van organisaties.”

Manon Kramer
Director People & Culture @ Doop

“Mark heeft mij de laatste tijd op weg geholpen in strategisch advies en het vinden van creatieve oplossingen. Je krijgt eerlijk te horen wat hij er van denkt en zijn meningen zijn ongezouten, maar tegelijkertijd vol van humor."

Johan ter Beek
Innovatiespecialist @ Protestantse Kerk Nederland

“I can’t afford to fuck off and die right now!”

Gordon Ramsey
Chef, entrepreneur

Mark heeft mij meerdere keren uit de brand geholpen op cruciale momenten. Ondanks mijn soms lastige vraagstukken met ook nog eens strakke deadlines, was Mark altijd welwillend om mijn verhaal aan te horen, analyseren en om te zetten naar oplossingen. Ik ken hem niet anders dan eerlijk, betrokken en servicegericht. Hij wil echt graag mensen helpen en is duidelijk over wat wel en niet kan.

Maartje van Zadelhoff - Roelofs
Event- en projectmanager @ Bevrijdingsfestival Gelderland